Režim signalizácie na križovatke Sabinovská-Bajkalská sa upraví

14.12.2010 Prešov

Prešov 14. decembra (TASR) – Režim svetelnej signalizácie na križovatke Sabinovská-Bajkalská-Jánošíkova v Prešove sa v najbližšom čase upraví.
Dohodli sa na tom dnes predstavitelia radnice so zástupcami Krajského úradu pre cestnú dopravu a pozemné komunikácie (KÚCDaPK) v Prešove.
Križovatka na vstupe do mesta v smere od Sabinova bola sprevádzkovaná v minulom roku a mala vyriešiť komplikované odbočovanie áut z vedľajších ulíc a bezpečný prechod chodcov.
Prednosta KÚCDaPK Peter Jerge konštatoval, že dostávajú sťažnosti na zlú dopravnú situáciu a tvoriace sa rozsiahle kolóny, ktoré komplikujú premávku. Rovnako upozornil na fakt, že križovatka stále nie je skolaudovaná a beží len v režime predbežného užívania.
\"Je to neúnosné, aby na ceste I. triedy nám vznikali kolóny, lebo môže veľmi ľahko dôjsť aj k závažným dopravným nehodám. Vlastne sme trošku tvrdšie možno postupovali s tým, že pokiaľ nedôjde k pokusu o doriešenie celého problému, navrhujeme dovtedy križovatku vypnúť, \" povedal Jerge.
Napriek tomu, že ide o frekventovanú križovatku, v ktorej blízkosti sa nachádzajú aj zastávky MHD a ľudia potrebujú prechádzať cez komunikácie, Jerge nepredpokladá, že by vypnutie signalizácie situáciu skomplikovalo. Podľa neho sú priechody pre chodcov v týchto miestach vyznačené a pri dodržiavaní dopravných predpisov majú chodci možnosť prejsť bezpečne na druhú stranu.
\"Predtým než bola zavedená svetelná signalizácia, tak to takto fungovalo a zápchy, ktoré vznikali, boli až Námestí mieru. Takto sme vlastne tú chybu len posunuli, \" dodal prednosta s tým, že ich cieľom nie je vypnutie signalizácie, ale nájdenie kompromisu.
Primátor Pavel Hagyari konštatoval, že mesto rozhodne nemôže súhlasiť s vypnutím svetelnej signalizácie, nakoľko by to mohlo znamenať ohrozenie zdravia a života občanov.
\"My, samozrejme, nechceme, aby došlo ku kolapsu niekde na štátnej ceste a dohodli sme sa na kompromise, že predĺžime zatiaľ signalizačnú dobu o desať sekúnd s tým, že v čase špičky bude zabezpečený bezpečný prechod cez cestu pre občanov a výjazd z bočných ciest. Je to kompromis, ktorý je dobrý pre obidve strany, \" povedal Hagyari.
Jerge pripomenul, že situáciu po zavedení týchto opatrení budú monitorovať. Ak merania nepreukážu zlepšenie, budú hľadať ďalšie riešenie. Zdôraznil však, že v prvom rade je potrebné, aby bola križovatka konečne skolaudovaná a dostala sa do riadneho režimu.
Kolaudácii križovatky podľa Hagyariho bráni skutočnosť, že je stále nevyrovnaná časť pozemku pod stavbou, ktorá je vo vlastníctve Pozemkového úradu, čo sa mesto snaží už dlhšiu dobu riešiť. Doplnil, že s predstaviteľmi KÚCDaPK sa dohodli aj na ďalšej spolupráci najmä pri riešení kritických úsekov, napríklad na Rusínskej a Levočskej ulici.
 

Vyberte región

mark